NATO Force integration Unit a fost activată joi, 3 septembrie 2015, în București

Data publicării: 
09/03/2015

În data de 3 septembrie 2015 a fost activat primul comandament NATO pe teritoriul României, NATO Force Integration Unit, în prezența domnului Sorin Ducaru, asistentul secretarului general NATO pentru probleme emergente de securitate și reprezentantului secretarului general NATO; domnului general locotenent Christopher Harper, directorul general al Statului Major Internațional al NATO; domnul Mircea Dușa, ministrul apărării naționale.

În același timp, au fost activate comandamente de acest tip și în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. Înfiinţarea acestor unităţi se înscrie în măsurile luate de NATO ca răspuns la modificarea situaţiei de securitate din regiune şi are ca scop îmbunătăţirea capacităţii Alianţei de a răspunde concret şi decisiv oricărei acţiuni ostile îndreptată împotriva unui stat membru.

Ceremonia ce a avut loc la sediul NFIU ROU a început cu introducerea în formație a drapelele celor 12 state care contribuie cu personal specializat la încadrarea acestui comandament. Domnul Sorin Ducaru a precizat în alocuțiunea sa că astfel de comandamente "constituie vectori esenţiali de implementare a planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a NATO, aşa-numitul readiness action plan, şi parte din cel mai important proces de consolidare a apărării colective a NATO după încheierea Războiului Rece".

"Este foarte important de menţionat că planul de acţiune nu se referă doar la forţele de reacţie rapidă şi la cele 6 unităţi de integrare a forţelor pe care le inaugurăm astăzi. Planul presupune, în acelaşi timp, şi o restructurare comprehensivă a întregii forţe militare a NATO şi o susţinere a procesului de luare a deciziilor în cadrul Alianţei" a spus domnul general locotenent Harper în discursul său.

NATO Force Integration Unit România va funcționa în subordinea comandamentului NATO de la Napoli, Italia și va fi o legătură între forțele NATO și țara gazdă, România. Înfiinţarea Unităţii de Integrare a Fortelor NATO din România a fost decisa prin Hotărârea 32/2015, adoptată de Camera Deputaţilor şi Senat în 23 iunie, sub denumirea NATO Force Integration Unit (NFIU), în Garnizoana Bucureşti.

După o scurtă prezentare a unităţii, ministrul apărării naţionale, domnul Mircea Duşa, a subliniat în discursul său însemnătatea istorică a acestei structuri, care vine la 11 ani de la primirea României în NATO. "Nu este o structură militară, ci un exemplu concret şi elocvent al angajamentului Alianţei faţă de apărarea membrilor săi".

Comandamentul este condus de colonelul Cătălin Ticulescu iar din cei 42 de specialiști ce își vor desfășura activitatea în NFIU ROU, 15 vor fi din alte țări membre NATO.