Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, și Președintele României, Klaus Iohannis, au participat la ceremonia de inaugurare a Unității de Integrare a Forțelor NATO

Data publicării: 
07/02/2015

Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, și Președintele României, Klaus Iohannis, au participat joi, 2 iulie 2015, la ceremonia de inaugurare a Unității de Integrare a Forțelor NATO din București. Domnul Stoltenberg a mulțumit României pentru eforturile considerabile aduse pentru întărirea securitatății alianței. În cadrul conferinței de presă acesta a afirmat că ”NATO este puternic cu România, și România este puternică cu NATO”. De asemenea,Secretarul General NATO a apreciat deciza României de a crește cheltuielile pentru apărare până 2017 la 2% din PIB.

În dimineața zilei de 2 iulie, Președintele Klaus Iohannis, primul ministru interimar Gabriel Oprea, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și ministrul apărării naționale Mircea Dușa au purtat discuții cu domnul Stoltenberg referitoare la modul cum NATO se adaptează la amenințările la adresa securității venite dinspre Est și Sud.

Unitatea de Integrare a Forțelor NATO este un comandament multinațional de comandă și control asumat de România la summit-ul din Țara Galilor din septembrie 2014. NATO va crea în primă instanță 6 astfel de comandamente pe flancul estic al alianței în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și România. NFIU ROU va deveni operațional până la summit-ul NATO de la Varșovia din iulie 2016.

Comandamentul din București va avea în compunere aproximativ 40 de ofițeri, maiștrii militari și subofițeri specialiști. Ei provin din 12 țări contributoare: Albania, Bulgaria, Germania, Grecia, Marea Britanie, Polonia, Spania, Portugalia, România, Statele Unite Ale Americii, Turcia, Ungaria.

Unitatea de Integrare a Forțelor NATO este astfel primul comandament NATO pe teritoriul românesc iar va fi condus de colonelul Cătălin Ticulescu, ofițer cu experiență atât în teatrele de operații cât și comandament NATO.