Conducere
Comandant
Colonel Ioan-Tiberiu COJOCARU
A fost numit comandant al Unității de Integrare a Forțelor NATO-România la data de 23 decembrie 2022.
Și-a început cariera militară la Institutul Militar de Geniu, Construcţii şi Căi Ferate “Panait Donici” în 1992, absolvind ca locotenent în 1996.
Pe parcursul a peste 25 de ani de activitate, colonelul Ioan Tiberiu COJOCARU, născut în Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea, a îndeplinit diferite sarcini, atât în cadrul posturilor de comandă, cât și de stat major, de la nivel tactic la nivel strategic, al Forțelor Armate Române.
După absolvirea institutului militar, a fost numit Comandant Pluton drumuri în cadrul Batalionului 184 Drumuri și Poduri al Brigăzii 93 Căi Ferate și Drumuri „Anghel Saligny”, ulterior fiind promovat în funcția de Comandant al Companiei logistice la aceeași brigadă. Din 1999 până în 2004, colonelul Cojocaru a îndeplinit funcția de comandant Pluton Poduri și ulterior comandant Companie Construcții Drumuri și Poduri, în cadrul Batalionului Drumuri-Poduri al Regimentului 1 Geniu „Alexandru Ioan Cuza”. În această perioadă, a fost detașat pentru o misiune de șase luni la Cartierul General al Forței de Stabilizare din Sarajevo, Bosnia și Herțegovina, în calitate de Comandant pluton construcții poduri în cadrul Detașamentului Militar Român de Geniu.
Începând cu anul 2005 a ocupat funcția de Ofițer de stat major în cadrul Secției Planificare, Coordonare, Evaluare și Evidență Învățământ și Instrucție la Centrul de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN “Panait Donici”, iar din 2008 a ocupat funcția de șef al Secției Planificare, Coordonare, Evaluare și Evidență Învățământ la Baza de Instruire pentru EOD.
Din anul 2010 până în 2015 a îndeplinit sarcini ca ofițer de stat major în cadrul Biroului cooperare internațională în domeniul învățământului militar din cadrul Direcției Management Resurse Umane.
Colonelul Cojocaru a fost admis în anul 2015 la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, pentru a urma studiile universitare de masterat, programul de studii ”Management Logistic”, după absolvire fiind numit în funcția de șef al geniului la Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est.
Înainte de a prelua comanda Unității de Integrare a Forțelor NATO România, a ocupat funcția de Locțiitor al Șefului de stat major pentru sprijin în cadrul Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est.
Educația sa militară cuprinde, printre altele, Cursul avansat pentru ofiţeri de geniu, precum și Cursul de stat major pentru ofiţeri de geniu, ambele desfășurate la Centrul de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN “Panait Donici”.
Dezvoltarea sa profesională cuprinde o diplomă postuniversitară în Management competitiv resurse umane, financiare și marketing (2007) de la Universitatea Politehnică din Timișoarași o diplomă postuniversitară în Managementul resurselor de apărare pentru specialiști (2015) de la Departamentul Regional de Studii pentru Managementul Resurselor de Apărare din cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I”.
Pe parcursul carierei, colonelul Cojocaru și-a urmărit dezvoltarea profesională finalizând mai multe cursuri interne și internaționale, după cum urmează: Curs de bază operatori EOD (2006) și Curs de neutralizare a dispozitivelor explozive improvizate (2010) organizate la Centrul de Pregătire pentru EOD, Cursul de operații de stabilitate, securitate, tranziție și reconstrucție post-conflict (2014) și Cursul de orientare NATO pentru ofițeri de stat major (2018) organizate la Departamentul Regional de Management al Crizelor și Operații Multinaționale, Curs de limba engleză pentru ofițeri de stat major desfășurat la Centrul principal de învățare a limbii engleze (Sibiu) (2007), Curs de evaluare a pregătirii pentru luptă (CREVAL - 2017) și Curs NATO de Management al protecției mediului pentru Forțele Armate (2018) la Școala NATO Oberammergau.
Colonelul Cojocaru a fost recompensat cu Emblema de Onoare a Forțelor Terestre, Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, Emblema de Onoare a Resurselor Umane și Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 15, 20 și 25 de ani de activitate.
Colonelul Cojocaru este căsătorit cu Mariana și au un fiu de 21 de ani, Alexandru-Gabriel și o fiică de 16 ani, Ioana-Amalia.