Conducere

Comandant

Colonel Cristian IVĂNESCU

Născut în Avrameni, județul Botoșani, colonelul Ivănescu  a urmat cursurile Institutului de Artilerie Terestră și Topogeodezie din Sibiu, absolvind în anul 1997 și obținând diploma de licență în Managementul Organizațional specialitatea Artilerie și Rachete Terestre.

Pe parcursul a peste 24 de ani de activitate, el a îndeplinit diferite sarcini, atât în cadrul posturilor de comandă, cât și de stat major, de la nivel tactic la nivel strategic al Forțelor Armate Române. Această perioadă include de asemenea două misiuni în Teatrul de Operații Afganistan și mai multe numiri în funcții NATO din cadrul structurilor de comandă sau categoriilor de forțe.

La numirea sa în prima funcție în anul 1997, acesta a ocupat funcția de Comandant de Pluton la Brigada 3 Mecanizată (1997- 1998) și Brigada 15 Mecanizată (1998-2002) până când a fost numit Ofițer de Interoperabilitate, Standardizare și Evaluare în cadrul Compartimentului Operații al Batalionului 151 Infanterie, iar mai târziu, a promovat pe funcția de Ofițer cu Sprijinul prin Foc în cadrul aceleiași structuri.

În 2006, colonelul Ivănescu a fost numit în cadrul Secției Planificare Operații a Brigăzii 34 Infanterie București. Un an mai târziu, în anul 2007, a fost repartizat la Statul Major al Apărării României, structura J7, cu sarcinile specifice în domeniul Operaționalizării și Evaluării Forțelor Terestre Române. În cadrul activităților desfășurate în Statul Major al Apărării, a fost numit Reprezentant Național pentru Programul CREVAL NATO, gestionat de SHAPE. În acest context, a participat la diferite grupuri de lucru CREVAL și DCC E&F NATO și la planificarea și dezvoltarea Programelor de Evaluare a Forțelor Terestre pe timpul Conferințelor Anuale CREVAL organizate de SHAPE.

Din 2011 până în 2014, colonelul Ivănescu a îndeplinit funcția de ofiter de stat major Global Training Approach la HQ SACT în cadrul Direcției Joint Forces Training. În această calitate, el a contribuit la dezvoltarea noii politici de educație și formare a NATO și a directivelor ulterioare care au condus la implementarea unei noi abordări a educației și formării definite prin Programarea Globală. De asemenea, a contribuit la stabilirea și implementarea Programului NATO de Asigurare a Calității participând la evaluarea care a condus la Acreditarea Instituțională a primelor unități de educație și formare, care s-au alăturat cu succes programului în 2013.

După finalizarea în anul 2014 a activității sale în cadrul NATO, a fost repartizat ca ofițer specialist în cadrul structurii J7 a Statului Major al Apărării. Colonelul Ivănescu a fost admis la Colegiul de Comandă și Stat Major din România în anul 2015, iar după absolvire, a preluat comanda Batalionului 2 Artilerie al Regimentului 52 Artilerie din Bârlad.

În anul 2018 a fost repartizat temporar pe funcția de șef al structurii de Joint Fires and Targeting din cadrul Diviziei Multinaționale de Sud-Est din București, pentru a sprijini certificarea NATO a acestei noi Structuri de Forțe NATO înființată în România.

Cariera sa a continuat până în vara anului 2021 cu un al doilea tur de 3 ani la HQ SACT, în cadrul Direcției de Dezvoltare a Forțelor Întrunite. În timpul acestui tur, a fost responsabil de managementul Programului NATO de asigurare a calității în educație și formare, ce include evaluarea și acreditarea centrelor de pregatire care contribuie la sistemul NATO de educație și instruire.

Cariera colonelului Ivănescu include participarea la două misiuni în teatrul de operații Afganistan în Regiunea de Comandă de Sud, între 2003-2004 și 2005-2006.

Dezvoltarea sa profesională cuprinde o diplomă postuniversitară în Afaceri Internaționale de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași, România (2007) și o diplomă de master la Universitatea Națională de Apărare, București, România (2017).

Alături de elementele enumerate mai sus, și-a urmărit dezvoltarea profesională finalizând mai multe cursuri interne și internaționale, după cum urmează: Peace Support Operations desfășurat la Regional PfP Training Center din București (2000), Field Artillery OBC la Fort Sill Oklahoma, SUA (2001) , Curs de engleză pentru ofițeri de stat major la Defense School of Languages ​​Londra, Marea Britanie (2002), curs de ofițeri de stat major la Swedint, Suedia (2002), Curs avansat de artilerie de câmp la Filed Artillery School Sibiu, România (2005), Curs de evaluare a pregătirii pentru luptă la Școala NATO Oberammergau, Germania 2007, Curs de evaluare maritimă la Școala NATO Oberammergau MTT găzduit de MOD bulgar la Varna Bulgaria (2008), Curs pentru ofițeri de stat major de brigadă la Departamentul de management al crizelor și operațiuni multinaționale al Universității Naționale de Apărare, România (2008), Curs de ofițeri de stat major NATO (2011), Curs de instructor academic NATO (2013), Curs de analiză a programării globale NATO (2014) și Curs NATO de asigurarea calității la Școala NATO Oberammergau (2018).

Pe parcursul carierei sale, colonelul Ivănescu a fost recompensat cu Însemnele Onorifice pentru XV și XX ani de serviciu (2012, 2017) și Titlul Onorific de Veteran (2007). După prima sa misiune în Afganistan în anul 2004, acestuia i s-a acordat de către Președintele României Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler cu însemne de război. După finalizarea celei de-a doua misiuni în anul 2006, el a primit Medalia Military Achievement SUA.

Colonelul Ivănescu este căsătorit cu Daniela si are doi gemeni în vârstă de 12 ani, Anastasia și Ștefan.